Ik ben de wind - toneel van Jon Fosse

 Een voorstelling van Nationaltheatret uit Oslo

De Noor Jon Fosse is dit jaar als festivaldichter te gast in Rotterdam. Fosse schrijft gedichten, romans en kinderboeken. Vooral als toneelschrijver is de Noor wereld-beroemd. Zijn stukken worden opgevoerd van Berlijn tot Japan tot Amsterdam. In Nederland regisseerden Jacob Derwig en Olivier Provily al stukken van Fosse. Eind mei ontving Fosse de prestigieuze International Ibsen Award voor zijn toneeloeuvre. Fosses stijl is kaal en de stiltes in zijn toneel zijn wel te vergelijken met het wit in de poëzie. ‘In mijn werk zijn de terzijdes, de onaffe zinnen en stiltes van belang. Ook in het dagelijks leven merk je dat mensen met stilte vaak het meeste zeggen.’ Tijdens het festival is Fosses theaterstuk Ik ben de wind (Eg er vinden) te zien in een bijzondere uitvoering door het Nationaltheatret uit Oslo.

combinatie.jpg

In Ik ben de wind spelen Ole Johan Skjelbred en Fridtjov Såheim ‘de ene’ en ‘de andere’. In dit stuk keert Jon Fosse terug naar een kernmotief in zijn werk: twee vrienden die elkaar tot een bepaald moment heel na stonden, maar toen ieder hun eigen weg zijn gegaan. Ik ben de wind speelt zich af in een imaginaire of nauwelijks aangeduide boot en de handelingen worden niet uitgevoerd, maar aangeduid. De regie is in handen van Eirik Stubø.

Ik ben de wind wordt gespeeld in het Noors met Nederlandse en Engelse boven-titeling. Klikt u voor meer informatie op onderstaande pdf.

  • dinsdag 15 juni, 20.00 uur - grote zaal

Jon Fosse leest op woensdag 16 juni om 20.00 uur zijn gedichten en fragmenten uit zijn nieuwe roman Slapeloos. De Nederlandse vertaling hiervan verschijnt bij uitgeverij Wereldbibliotheek. Die uitgave wordt op 16 juni om 21.10 uur gepresenteerd in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg.

Met dank aan de Koninklijke Ambassade van Noorwegen en het Ministerie
van Buitenlandse Zaken van Noorwegen.

De stiltes van Jon Fosse © Janita Monna - Festivalmagazine 2010.pdf