Singing Reality - taal en kunst


Op uitnodiging van Poetry International stelde Maria Barnas het kunstfilmprogramma Singing Reality samen. Het is het gehele festival op verschillende plekken in de Rotterdamse Schouwburg te zien. In een artikel voor het festivalmagazine lichtte ze haar keuze toe. Het volledige artikel vindt u als pdf onder aan deze pagina, hieronder haar inleiding.

Imagination is not, as its etymology would suggest, the faculty of forming images of reality; it is rather the faculty of forming images which go beyond reality, which sing reality.

Gaston Bachelard , On Poetic Imagination and Reverie (1987)

"Er zijn films die ik onthoud als een verhaal en er zijn boeken waaraan ik terugdenk als aan een film. Er zijn kunstwerken die ik me herinner als een gelaagd gedicht. En er zijn gedichten waaraan ik denk als aan een korte film.

Werk dat boven zijn eigen genre uitstijgt, behoort tot het soort kunst dat ik het liefste zie en lees. Ik vermoed dat deze werken niet ontstaan zijn omdat de kunstenaar meende 'grensoverschrijdend' te moeten zijn, maar vanuit een verlangen de gedachten op te schudden als een verenkussen. Het kussen wordt je om de oren geslagen, de sloop scheurt en de veren dwarrelen als sneeuw om je heen. Later twijfel je of je de sneeuw hebt gezien in de bioscoop of dat je erover hebt gelezen. Of heb je er met je voeten in gestaan? Feit is dat het er helemaal niet meer toe doet. Die sneeuw blijft jagen in je hoofd." (...)

Maria Barnas

mike-nelson-1sq.jpg 

foto: The Memory of H.P. Lovecraft © Mike Nelson

Op maandag 14 juni om 16.00 uur laat Maria Barnas fragmenten zien en geeft ze een toelichting op haar keuze. Onder leiding van Jan Baeke spreekt ze met Renske Janssen, curator van Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, over de relatie tussen taal en (beeldende) kunst.

  • Singing Reality - gehele week in het Digital Poetry Lab
  • Poetry in the Afternoon Maria Barnas en Renske Janssen:
    maandag 14 juni, 16.00 tot 17.00 uur - foyer

Singing Reality © Maria Barnas - Festivalmagazine.pdf