Zwaan kleef aan - slotprogramma

 Naar een idee van Henny Vrienten

In het sprookje Zwaan kleef aan van de gebroeders Grimm, wil het meisje een gouden veertje van de zwaan, voor op haar hoed. Ze probeert er een te plukken, maar blijft kleven aan de gouden zwaan van domme Hans. Als haar zusjes haar proberen te los te trekken, zitten ook zij vast. En zo dijt de stoet verder uit, met de dominee, de koster, de boer, tot een droeve prinses het bonte gezelschap voorbij ziet komen. Ze moet er zo om lachen dat domme Hans met haar mag trouwen.

Zwaan kleef aan - slotprogramma.jpgZwaan kleef aan is ook de naam die Henny Vrienten gaf aan zijn associatieve manier van lezen waarbij steeds een gedicht een ander gedicht oproept. In 2009 verscheen daarvan een bloemlezing.  Vrienten struint door de nationale en de internationale poë-zie, zijn associatieve hinkstap-sprong brengt hem bij bekende dichters en vrijwel totaal vergeten meesters. ‘Ik vind het boeiend om gedichten te vinden van dichters die het niet hebben gehaald, ten onrechte de vergetelheid in zijn gesukkeld. Er schuilt een schoonheid in hun mislukken, er zitten parels tussen.’

Poetry International leende het idee van Henny Vrienten. Ter gelegenheid van het festival opent de Noorse Jon Fosse de stoet, met een gedicht van Georg Trakl. Zijn keuze is naar de Friese dichter Nyk de Vries gestuurd die bij lezing van Trakls ‘Elis’ moest denken aan ‘Vaders, zonen’ van Ester Naomi Perquin, een gedicht dat op zijn beurt bij de Russische Katia Kapovich associaties opriep met een gedicht van Joseph Brodsky.’ Deze nieuwe bloemlezing Zwaan kleef aan-gedichten zal te horen zijn tijdens de slotavond van het 41e Poetry International Festival.  

Doorfluisteringen

Het jaarlijks terugkerende festivalonderdeel Doorfluisteringen heeft iets van Zwaan kleef aan. Een Nederlands gedicht wordt door een anderstalige dichter naar zijn eigen taal vertaald, waarna het vervolgens wordt vertaald naar andere talen. Na zes festivaldagen keert het terug naar het Nederlands als compleet nieuw gedicht. Dit jaar zal een gedicht van Erik Spinoy worden doorgefluisterd. Deze reis door zes talen kunt u meemaken tijdens het slotprogramma Zwaan kleef aan.

Er is muziek van Artvark Saxophone Quartet. Na afloop krijgt het Zwaan kleef aan-principe een vervolg in de foyer met muziek van het Lewinsky Quartet en Artvark. Voor meer informatie kunt u op de rechterkolom klikken.

presentatie: Jan Baeke 

  •  vrijdag 18 juni 21.30 uur - grote zaal

Zwaan kleef aan © Janita Monna - Festivalmagazine.pdf